Rusalii 1985, Biserica Nădejdea – După… (Episodul 4/4)

Marți 4 iunie 1985 (a treia zi de Rusalii și zilele următoare)

Mai întâi încă ceva despre  a doua zi de Rusalii, luni 3 iunie 1985.

Multor enoriași, care nu reușiseră să vină dis de dimineață, le-a fost interzis accesul din capetele străzii. Atunci ne-am strâns cu toții pe trotuarul din fața Pieței Giulești.

De acolo am văzut cum pastorul a fost reținut și dus cu o Dacie neagră la sediul Miliției Capitalei. După el, diaconii și o parte din tinerii aflați în biserică la slujbă au avut parte de același tratament, dar în alte mașini și la alte secții de miliție.

Pe la orele 17:00 muncitorii au fost trimiși acasă. Rămăseseră doar deținuții cu picamerele de pe cupolă și un macaragiu care manevra un DEMAG de 30 de tone pentru a ridica segmentele semicirculare decupate din cupolă și a le așeza pe un trailer KAMAZ spre a fi duse cât mai departe.

După ce a fost înlăturat și ultimul segment din cupolă, biserica a fost lăsată fără acoperiș cu intenția de a nu se mai ține slujbe acolo.

Afară a început o ploaie măruntă care încerca să spele toată „mizeria” făcută de slujitorii celui rău.

La sediul  Miliției Capitalei ancheta pastorului era în toi. Forța încă nu intrase în acțiune, se dorea doar intimidarea și obținerea semnării unei declarații mincinoase care să justifice toată acțiunea securității.

Salvarea a venit de la un telefon primit de soția pastorului din partea unui oficial de la Casa Albă. Atașatul politic al ambasadei SUA, Mary Witt, înștiințase că libertatea religioasă în România a fost grav încălcată. Cum telefonul din casa pastorului era sub înregistrare, autoritățile au hotărât să-l elibereze pe Buni Cocar.

Marti, 4 iunie 1985, ora 17:00, Biserica Nadejdea (A doua zi dupa demolare)

În ziua următoare, marți 4 iunie 1985, enoriașii au venit să facă ceva ordine printre dărâmături.

Miercuri 5 iunie 1985, prima zi după cele trei zile ale sărbătoririi Rusaliilor, biserica era plină. Slujba s-a ținut printre zidurile dărâmate.

Miercuri, 5 iunie 1985, ora 15:00, Biserica Nădejdea (Surorile vin mai devreme să facă ceva ordine deoarece la orele 18:00 începea slujba printre dărâmături)
Miercuri, 5 iunie 1985, ora 15:00, Biserica Nădejdea (Surorile vin mai devreme să facă ceva ordine deoarece la orele 18:00 începea slujba printre dărâmături). Foto: Mircea Bulatov

Serviciile au intimidat familiei pastorului, care a trebuit să se ascundă un timp prin țară. În această scurtă perioadă de câteva luni soția însărcinată cu al patrulea copil pierde sarcina, iar mama suferindă moare.

După acest Rusalii din 1985 au urmat multe alte după…

Share (Distribuie):