Rusalii 1985, Biserica Nădejdea – Intimidarea (Episodul 2/4)

Duminică, 2 iunie 1985, Prima zi de Rusalii

2 iunie 1985, ora 10:40, Prima zi de Rusalii. Muncitorii de la ICRAL descarcă schela pentru demolarea bisericii sub supravegherea MAI.
2 iunie 1985, ora 10:40, Prima zi de Rusalii. Muncitorii de la ICRAL descarcă schela pentru demolarea bisericii sub supravegherea MAI.

Hotărârea privind demolarea bisericii baptiste Nădejdea fusese luată de către liderii comuniști. Nu le mai păsa nici de impresia ce o vor lăsa oficialilor ambasadei SUA care mai veneau din când în când la slujbele de la biserică.

Deși era prima zi de Rusalii, Securitatea își trimisese încă de la primele ore ale dimineții ofițerii în „dispozitiv”. Supravegheau descărcarea de către muncitorii de la ICRAL a schelelor ce urmau să fie montate pentru demolare.

Departamentul Cultelor, mâna lungă a serviciilor, îi speriase zdravăn pe președintele (Hușan Ioan) și pe secretarul cultului baptist (Talpoș Vasile) cărora le ordonase să-i „lămurească” pe enoriașii „rebeli” că autodemolarea a rămas singura soluție care nu s-ar solda cel puțin cu o amendă substanțială, dacă nu și cu altceva ma grav.

În acea duminică credincioșii care veneau la biserică vedeau  cum în pragul porții bisericii, chiar în prima zi de Rusalii, „agenții” celui rău încercau să-i intimideze. Puțin chiar reușiră, mai toate surorile vazând forfota din fața bisericii începură să plângă.

Share (Distribuie):